Instalacija sistema Windows, Linux, Mac OSX

Instalacija sistema najčešće se radi ako postojeći sistem ne radi kako treba i ga nije moguće popraviti. Najčešći uzroci pada sistema su Windows 10 Update, virusi ili neispravan hard disk. Trenutno su najviše zastupljeni Windows 7, zatim Windows 10, a retko viđamo Windows XP, Vista ili Windows 8. Zadnjih nekoliko godina značajno je povećan udeo Linux-a.

Windows-10

Instalacija Windows XP, Windows 7 ili Windows 10?

Ako se pitate koji sistem da instalirate, skoro svaki serviser će vam reći iz iskustva: Windows 7 je neprevaziđen. U njemu rade i stariji programi, sve je logično raspoređeno, radi brzo i stabilno. Korisnik Windows 7 sistema ima potpunu kontrolu nad svim opcijama.

Minimalni hardverski zahtevi koje preporučujemo za normalan rad Windows 7 su 3 GB memorije i dvojezgarni procesor 2+GHz.

Ako imate stariji i sporiji računar, zadržite Windows XP ili kupite memoriju, brži procesor ili SSD disk.

Windows 8 je davno prevaziđen sistem, koji se pojavio na kratko, zgrozio svet i brzo je zamenjen novim. Ako imate Windows 8 koji ne radi baš sjajno, toplo preporučujemo nadogradnju.

Windows 10 se mnogo razlikuje od prethodnih verzija, pa je potrebno i mnogo živaca da ga koristite ako ste se navikli na Windows XP ili Windows 7. Sve je sakriveno, treba puno koraka da se dođe do mnogih opcija koje su ranije bile na dohvat ruke, a mnogi stariji uređaji i programi neće raditi. Pored toga, Windows 10 ima takva podešavanja da vas špijunira na svakom koraku i šalje privatne podatke u Microsoft, NSA itd.. Srećom, postoje zakrpe koje to rešavaju, ali masa korisnika ni ne zna koliko je transparentno njihovo korišćenje računara sa sistemom Windows 10. Ukoliko brinete o svojoj privatnosti, donesite računar da ga maksimalno zaštitimo.

Instalacija Windows-a

Instalacija sistema obuhvata testiranje računara, čuvanje podataka, reinstalaciju sistema, drajvera i osnovnog paketa besplatnih programa.

Prilikom instalacije, sistem se podešava tako da nema bespotrebnih pitanja, update-ova, toolbar-ova i slično. Na kraju podešavamo sistem tako da imate radno okruženje najsličnije onom kakvo je bilo pre instalacije, povezan na Internet i spreman za rad.

Da rezimiramo, instalacija Windows sistema obuhvata:

 • testiranje hard diska
 • prebacivanje podataka na drugu particiju ili disk
 • instalaciju sistema
 • instalaciju drajvera za ugrađene uređaje
 • podešavanje sistema za maksimalne performanse
 • instalaciju antivirus programa
 • instalaciju osnovnih programa za obradu teksta, tabele, poštu, muziku, filmove, snimanje diskova, internet, pdf dokumente itd..

Uz instalaciju Windows sistema standardno instaliramo:

 • Avast free (antivirus br. 1!)
 • BS Player (video i audio)
 • K-Lite codec pack (video kodeci)
 • Open Office (tekst, tabele, prezentacije)
 • Ashampoo Burning Studio (snimanje CD-DVD diskova)
 • Adobe flash player (za igrice itd.)
 • Firefox, Chrome ili Opera (internet pretraživač)
 • Foxit reader (PDF dokumenti, PDF štampač)
 • 7zip (ZIP arhive)
 • Skype (internet komunikacija i telefoniranje).

Posle instalacije sistema, računar je spreman za svaku standardnu kućnu ili poslovnu upotrebu. Posebne programe instaliramo na zahtev klijenata.

Naš izbor najkorisnijih besplatnih programa pogledajte na stranici: besplatni programi (uskoro…).

Instalacija Linux Ubuntu, Fedora ili Mint

Linux je sistem koji je pandan Windows 10, lep je i jednostavan za upotrebu, a glavna snaga mu je bezbednost i pouzdanost, tako da nema virusa i padova sistema bez razloga. Linux je i besplatan, tako da ga bez problema možete instalirati u firmi, uz kompletan paket kancelarijskih programa koji rade sa fajlovima iz Word-a, Excel-a, Powerpoint-a, itd..

Linux

Postoji mala razlika u načinu rada u Linux-u, ali se veoma brzo možete navići, posebno ako ste nov korisnik računara koji nije stigao da stekne naviku na Windows. Svi vodeći internet provajderi koriste Linux kao osnovno rešenje, što potvrđuje superiornost ovog tipa sistema.

Danas su među najboljim verzijama za kućnu upotrebu Linux Ubuntu, Fedora, Mint. Ako niste sigurni koji Linux bi instalirali, preporučujemo Ubuntu kao jednostavan, lep i pouzdan sistem, koji postoji i u verziji na srpskom jeziku. Možete birati neki od podržanih izgleda (tema, desktopa), od kojih su najpopularniji Gnome i KDE.