Reballing grafičkog čipa

Kvar grafičkog čipa ili čipseta je vrlo čest problem na laptopovima, pa je u takvom slučaju potrebno uraditi reballing čipa (prekuglavanje). Ovaj kvar nastaje usled neredovnog čišćenja laptopa i pregrevanja čipova. Za godinu dana skupi se puno prašine u hladnjaku, pa više ne može da se izbaci vruć vazduh i cela ploča laptopa se pregreva. Ako se ne reaguje na vreme, najčešće popucaju kontakti čipa ili pregori grafički čip, odnosno čipset. U većini slučajeva popucaju kontakti na ploči, pa je moguća popravka i bez zamene samog čipa.

Popravka ploče za laptop
Reballing čipova

Ovaj kvar se manifestuje tako što laptop prestane da daje sliku na ekranu ili daje samo na eksternom monitoru ili se samo upale lampice i odmah se ugasi. Ovome obično prethodi glasno šuštanje iz dela gde se nalazi ventilator (kuler), laptop se mnogo greje i posle nekog vremena laptop počne da se gasi.

Izmerite temperaturu laptopa programom HW Monitor, CoreTemp ili SpeedFan, a prvo pustite da ide neki film najmanje 5 minuta. Za obične dual core čipove sve preko 70°C je znak da je potrebno čišćenje laptopa. Jači i3, i5, i7 procesori se više greju, pa ih treba čistiti ako pređu 85°C u kućnoj upotrebi.

Profesionalni reballing na mašini

U našem servisu od 2010. godine radimo reballing čipova na profesionalnoj digitalnoj infra-red mašini firme Quick. Ne radimo amatersko preduvavanje čipova duvaljkom jer to oštećuje ploču i nema nikakav trajniji uspeh.

Reballing čipa podrazumeva skidanje grafičkog čipa ili čipseta, čišćenje kontakata na ploči i čipu, postavljanje novih kuglica od kalaja i vraćanje čipa na ploču. Ako je čip ispravan, laptop će posle ovoga raditi sasvim normalno, a ako i dalje nema slike, znači da je čip neispravan i da se mora zameniti. Uz reballing čipova podrazumevano se čisti laptop i stavlja se kvalitetna termalna pasta. Ako je potrebno, postavljamo i bakarne limove između čipa i kulera radi boljeg hlađenja, što je posebno važno kod nekih HP modela koji imaju generalno jako loš sistem za hlađenje.

Garancija na reballing je 3 meseca, na nov čip 6 meseci. To ne znači da će laptop raditi samo toliko, već se moramo ograditi zbog korisnika koji i dalje ne čiste redovno laptopove.