Čišćenje laptop kulera od prašine

Čišćenje laptopa od prašine spada u redovno održavanje laptopa i obavezno je da se uradi na svakih 12-18 meseci, zavisno od upotrebe, a naročito pre letnjih vrućina. Ventilator u laptopu prilikom rada uvlači prašinu, koja se vremenom skupi u tolikoj meri da se potpuno zaguše prorezi na kuleru, pa više nije moguće hlađenje čipova. To na kraju dovodi do teških kvarova matične ploče, a često i hard diska na kojem se nalaze podaci.

Izmerite temperaturu laptopa, preuzmite besplatan program HW Monitor 32 na Desktop, otpakujte ga i pokrenite EXE fajl (bezbedan je, ali ga ipak skenirajte antivirusom zbog mogućeg napada hakera). Pustite film preko celog ekrana i posle 3-5 minuta moći ćete da očitate maksimalnu temperaturu čipova u laptopu. Ako je preko 80˘C, čišćenje laptopa je potrebno uraditi što pre.

Procedura čišćenja kulera se najčešće sastoji u kompletnom rastavljanju laptopa, vađenju matične ploče i skidanju kulera, zatim se sve lepo očisti od prašine, zameni se termalna pasta i sve se lepo vrati u prethodno stanje. Kod nekih modela laptopova je dovoljno samo otvoriti donji poklopac, a zatim rastaviti kuler, tako da je usluga čišćenja kulera dosta povoljnija.

Čišćenje laptop kuleraUz to, radi se zamena termalne paste koja pomaže da se odvede toplota sa čipova, jer se vremenom osuši i prestane da vrši svoju funkciju. Naravno, usput se očisti celo kućište laptopa, posle čega je spreman za najmanje godinu dana nesmetanog rada. Većina servisa koristi najobičnije termalne paste koje su jeftine, ali imaju jako slabu termalnu provodljivost. Takve paste ne mogu da odvedu dovoljno toplote sa čipova i oni se pregrevaju i posle čišćenja. Za neke slabije procesore tipa Celeron i slično, takve paste mogu da posluže, ali za Intel i5 procesore ili nVidia ili AMD grafičke čipove potrebna je mnogo kvalitetnija pasta. Mi koristimo kvalitetne srebrne termalne paste, koje značajno obaraju temperaturu čipova.

Čišćenje kulera na laptopu

Ovu uslugu obavljamo u roku od 1-1,5 sat, pa možete zakazati termin i sačekati u blizini, ili doneti laptop bilo kad i doći sledećeg dana po njega.

Cena čišćenja laptopa zavisi od toga da li laptop ima sa donje strane poklopac za lakši pristup kuleru ili se mora kompletno rastaviti. Skoro svi HP, Toshiba i Dell modeli se moraju potpuno rastaviti da bi se došlo do kulera. Takođe, stariji HP modeli imaju očajna rešenja za hlađenje pa ih najviše dolazi na servis, i to već po isteku garancije. Otprilike je proračunato koliko treba vremena da se zaguše prorezi za izbacivanje toplote, pa samo toliko traje garancija. Laptop sigurno može da se napravi tako da ima odlično hlađenje u vidu metalnog kućišta, kulera koji se lako može očistiti, senzora koji gasi laptop na 90 stepeni. Ali nijedan proizvođač to ne ugrađuje jer se laptopovi nikad ne bi kvarili usled pregrevanja. Možda zvuči kao teorija zavere, ali ako uzmete ove činjenice u obzir, jasno je da to nije samo teorija.

Čišćenje laptop kulera kompresorom nikako ne preporučujemo!

produvavanje kulera nije preporučljivoČesto nam korisnici dođu posle pokušaja da sami očiste laptop kompresorom, kada ventilator potpuno prestane sa radom ili se polome krilca propelera pa počne ka krči. Korisnici ne znaju da posle 6-12 meseci korišćenja laptopa prašina nije više samo prah, već se skupi kao parče sunđera i ne može se izbaciti produvavanjem. Kada se dune kompresorom u kuler, grudve ulepljene prašine uđu između propelera i potpuno ga blokiraju. Osim toga, u vazduhu kompresora postoji visok stepen vlage, pa ako ne izvadite bateriju, možete uništiti laptop, kao i ako ga uključite pre nego što se vlaga povuče. Zbog svega ovoga, nikako ne preporučujemo produvavanje kulera kompresorom jer tako samo možete napraviti štetu.

Zamena ventilatora i zamena kulera na laptopu

Ventilator za laptop - kulerUkoliko se i posle čišćenja prašine iz laptopa ventilator i dalje dosta čuje, krči ili se ne okreće, potrebno je da se reparira ili zameni. Popravka ventilatora se vrši tako što se potpuno rastavi i očisti se osovina i ležište, zatim se podmaže uljem, posle čega obično može da radi bez problema neodređeno dugo. Ako ipak popravka ventilatora to ne pomogne, može se ugraditi novi, koji će trajati nekoliko godina. Mi uvek prvo predložimo popravku ventilatora jer time štedite oko 20-30€. U slučaju da se ponovi problem u garantnom roku, ne plaćate uslugu već samo novi ventilator, što samo po sebi govori da smo sigurni da će reparacija ventilatora raditi još dugo.

Korisnici često u žargonu za ventilator kažu “kuler”, ali kuler je nešto sasvim drugo, što ipak ima veze sa hlađenjem laptopa.

hladnjak, kuler, heatsink za laptop

Kuler predstavlja metalni hladnjak koji naleže na čipove i odvodi toplotu sa njih, za šta je zadužen ventilator, tako da su ova dva dela usko povezana. Na slici levo možete videti bakarnu cev koja je zavarena za pločicu koja naleže na čip, i dalje odvodi toplotu do ventilatora koji na kraju izbacuje toplotu napolje. Na kuler se nanosi termalna pasta, koja služi da maksimalno popuni neravnine između čipa i kulera, kao i da što bolje odvodi toplotu sa samog čipa.

Veoma retko se desi da je potrebna zamena kulera na laptopu, obično u slučajevima kad je nestručnim rasklapanjem oštećena cev u kojoj se nalazi tečnost za odvođenje toplote. U tom slučaju, popravka je skuplja, ali izvodljiva. Zato ne savetujemo korisnicima da sami rasklapaju laptopove, jer lako mogu oštetiti neki bitan deo. Na kraju krajeva, čišćenje laptopa spada u redovno održavanje koje produžava vek laptopu vrednom nekoliko stotina evra, pa se zaista isplati jednom godišnje dati nekih 20-ak evra za njegovo profesionalno čišćenje.