Popravka ploče laptopa

Jedan od najčešćih kvarova na laptopovima je kvar grafičkog čipa ili čipseta usled pregrevanja zbog zaprljanog sistema za hlađenje. Za otprilike godinu do godinu i po korišćenja laptopa, skupi se toliko prašine u kuleru da više ne može da se izbaci vruć vazduh kroz proreze predviđene za to, i cela ploča laptopa se nenormalno greje, dok na kraju ne izgori neki od čipova, najčešće VGA čip ili čip set. U otprilike 80% slučajeva se samo odlepi neki od kontakata sa čipa, pa je moguća popravka i bez zamene samog čipa.

Popravka ploče za laptop

Servis matičnih ploča za laptopove

Ovaj kvar se manifestuje tako što laptop prestane da daje sliku na ekranu, ili daje samo na eksternom monitoru, ili se samo upale lampice i odmah se ugasi. Ovome obično prethodi glasno šuštanje iz dela gde se nalazi ventilator (kuler), laptop se mnogo greje, i posle nekog vremena laptop počne da se gasi. Ako se ne reaguje na vreme, sigurno dolazi do kvara na ploči, pa je potrebno da se što pre očisti ceo laptop iznutra.

Izmerite temperaturu laptopa programom CoreTemp ili SpeedFan, a prvo pustite da ide neki film najmanje 5 minuta. Sve preko 65 stepeni je znak da se mora očistiti.

U našem servisu vršimo skidanje grafičkog čipa ili čipseta, čistimo kontakte na ploči i čipu, postavljamo nove kuglice od kalaja, i vraćamo nazad čip. Ako je čip ispravan, laptop će posle ovoga raditi sasvim normalnom, a ako i dalje nema slike, znači da je čip neispravan i da se mora zameniti. Mi dajemo garanciju na obe vrste servisa pola godine. Uz ovaj servis obavezno se čisti ceo laptop i stavlja se nova pasta za hlađenje. Ako je potrebno, postavljamo bakarne limčiće između čipa i kulera radi boljeg odvođenja toplote, što je posebno važno kod nekih HP modela koji imaju generalno jako loš sistem za hlađenje.

Vršimo i ostale popravke matičnih ploča za laptopove, kao što su zamena raznih kontrolera, regulatora napona ili punjenja i svih ostalih komponenti. Posedujemo precizne lemilice i mikroskop pa možemo uraditi i najfinije popravke, kao što su povezivanje vezica ispod procesora i slično.

Popravka vezica na maticnoj ploci

Prethodni majstori su otkinuli vezicu ispod čipa, pa smo je mi uspešno povezali, i posle vraćanja čipa laptop ponovo radi!