Zamena ekrana na laptopu

zamena ekrana

U našem servisu vršimo brzu zamenu ekrana na laptopu istog ili sledećeg dana. Imamo na stanju ili možemo da nabavimo većinu modela:

 • ekran 10.1″ LED slim i klasik
 • ekran 11.6″ LED slim i klasik
 • ekran 13.3″ LED slim
 • ekran 14.0″ LED klasik
 • ekran 14.1″ LED slim
 • ekran 15.4″ CCFL klasik
 • ekran 15.6″ LED slim i klasik, CCFL
 • ekran 16.0″ LED klasik
 • ekran 17.0″ LED slim i klasik, CCFL
 • ekran 17.1″ LED slim i klasik, CCFL
 • ekran 17.3″ LED slim i klasik, CCFL
 • ekran 18.4″ LED i CCFL klasik.

U ponudi imamo LED i CCFL ekrane, a ako niste sigurni koji je potreban za Vaš laptop, javite nam model laptopa i dobićete pravu informaciju o tipu i ceni zamene ekrana.

LED ekrani se ugrađuju u skoro sve laptopove proizvedene od 2010. godine do danas. CCFL ekrani su zastareli, ali i dalje ima potrebe za zamenom, uglavnom zbog dotrajalih lampi.

Razlika između LED i CCFL ekrana

LCD ekrani imaju CCFL lampu koja ima priključak u obliku 2 žice sa konektorom na kraju, pored klasičnog pljosnatog konektora na ekranu. Na te žice se priključuje inverter koji obično stoji odmah ispod ekrana u kućištu laptopa. Ako LCD ekran nema osvetljenje, nije sve izgubljeno jer se može uraditi zamena lampe u ekranu, posle čega će raditi kao nov.

LED ekrani su novija tehnologija. Manje troše struje, ne greju se, nemaju potrebe za inverterom i lampom, odnosno manje je delova koji mogu da se pokvare. Skoro svi noviji laptopovi od 2010. godine imaju LED ekrane.

Rezolucija ekrana za laptopove

Ekrani se osim po tipu razlikuju i po priključku za podatke, debljini i rezoluciji. U vreme pisanja članka (mart 2014.) aktuelne su rezolucije od 1366×768 tačaka kod ekrana od 15.6 inča, zatim 1024×600 ili 1024×800 kod ekrana 10.1 inč, pa do pravih HD rezolucija od 1920×1080 tačaka obično na većim ekranima od 17 inča. Takođe standardna je i rezolucija od 1600×900 tačaka. Trenutno su najzastupljenije veličine ekrana od 10.1 inč, 14.1 inč, 15.6 inča i 17.3 inča.

Zamena ekrana

Zamenu ekrana na laptopu obično završimo za pola sata, pa možete sačekati dok se to završi. Na nekim laptopovima nije jednostavna zamena ekrana jer mora da se rasklapa sve da bi se skinuo poklopac sa ekranom, pa to nikako ne pokušavajte sami jer su velike šanse da ćete oštetiti ekran ili laptop. Takođe, ako je ekran ultra tanak (slim display), ne pokušavajte sami da ga zamenite jer su veoma osetljivi.

VAŽNO! Ako sami pokušate da zamenite ekran možete oštetiti plastiku, polomiti šarke, prekinuti kabal od antene ili kamere, počupati flet kabal, spaliti ploču prilikom priključivanja flet kabla, oštetiti ekran, kupiti ekran sa pogrešnom rezolucijom ili konektorom ili neki koji ne reaguje na pojačavanje svetla sa tastature.

U svakom slučaju, iako zvuči jednostavno, postoji više stvari gde možete pogrešiti prilikom zamene ekrana na laptopu, pa je najbolje da to prepustite nama jer imamo velikog iskustva u tom poslu.

Ako mi ugrađujemo ekran u laptop, dobijate garanciju od godinu dana, a ako samo kupujete ekran, garancije nema, možete samo isprobati kod nas da li radi pre kupovine. Cena ekrana je u oba slučaja ista.