Hard diskovi

Iako su dosta sporiji od SSD, hard diskovi su pravi izbor ako želite puno jeftinog prostora za svoje fajlove. Hard disk od 1TB je mnogo jeftiniji od SSD istog kapaciteta, a pristup arhivama slika, videa i programa je sasvim zadovoljavajuće brzine.

Hard diskovi su osetljivi na udarce, pa treba paziti da ne udarite računar u toku rada, u transportu ili da Vam ne padne laptop.

Hard diskovi 2.5 inča za laptop

U laptop računarima koriste se hard diskovi od 2.5 inča, a mogu se razlikovati po debljini. Ako kupujete hard disk za laptop, nećete pogrešiti ako kupite disk iste debljine ili tanji. Danas se koriste diskovi SATA3 tehnologije, pa nećemo ni pominjati starije tipove. Brzina prenosa podataka je maksimalno realno oko 120 MB/s za veće fajlove, dok brzina znatno pada ako kopirate puno sitnih fajlova. Takođe, ako su fajlovi na prvoj četvrtini diska, kopiraju se najbrže zbog veće brzine spoljne kružnice ploče.

hard disk za laptop 2.5 inča

Od bitnih stvari važno je da disk ima što više keš memorije (cache), jer to znatno ubrzava rad sa puno malih fajlova. Pogledajte tekst o tome koji su najbolji hard diskovi, kao i koji su najgori.

Hard diskovi za desktop 3.5 inča

Uskoro…