Reballing čipova na laptopu

Gubitak slike na ekranu ili zabrljana slika ukazuje na otkaz grafičkog čipa, pa se takvim slučajevima radi reballing čipova (prekuglavanje). Ovaj kvar nastaje usled neredovnog čišćenja laptopa i njegovog pregrevanja. Za godinu dana skupi se puno prašine u hladnjaku i cela ploča laptopa se pregreva. Ako ne reagujete na vreme, obično popucaju kontakti čipa ili pregori grafički čip ili čipset. U većini slučajeva samo popucaju kalajni kontakti na ploči, pa je moguća popravka i bez zamene samog čipa.

reballing

Izmerite temperaturu laptopa programom HW Monitor, CoreTemp ili SpeedFan, a prvo pustite da ide neki HD film bar 5 minuta. Za obične dual core čipove sve preko 75°C je znak da je potrebno čišćenje laptopa. Jači i3, i5, i7 procesori se više greju, pa ih treba čistiti ako pređu 85°C u kućnoj upotrebi. Obratite pažnju da ne zaklonite izduvnu granu laptopa.

Reballing i zamena čipova na profesionalnoj mašini

U našem laptop servisu od 2010. godine radimo reballing čipova na profesionalnoj digitalnoj infra-red mašini firme Quick. Ne radimo amatersko preduvavanje čipova duvaljkom, jer to oštećuje ploču i nema trajniji efekat.

reballing-zamena-cipova

Reballing čipa podrazumeva skidanje grafičkog čipa ili čipseta, posle čega se radi temeljno čišćenje kontakata na ploči i čipu. Zatim se postavljaju nove kalajne kuglice i lemi se čip na ploču. Ako je čip ispravan, laptop će posle ovoga raditi normalno. Ako i dalje nema slike, čip je neispravan i potrebna je zamena. Uz reballing čipova radi se čišćenje laptopa od prašine i stavlja se kvalitetna termalna pasta. Ako je potrebno, postavljamo i bakarne limove između čipa i kulera radi boljeg hlađenja.

Garancija na reballing je 3 meseca, na nov čip 6 meseci. To ne znači da će laptop raditi samo toliko, ali moramo se ograditi zbog korisnika koji i posle takve popravke ne održavaju laptopove.

Koristan link: http://www.xelart.com/zamena_cipova.php .